Mi is az a korzett (fűző)?

A gerincferdülés konzervatív kezelésének nélkülözhetetlen eleme a gyógytorna mellett a korzett alkalmazása. Ha a növekedési szakasz előtt vagy alatt a görbület mértéke eléri vagy meghaladja a 20 Cobb°-ot szükségessé válik használata.

Fő feladata a romlás megakadályozása, a javulás elérése. A korzett rendezi a csontos képletek helyzetét, valamint az izomzatnak is a megfelelőbb állapotba kerülését. Felépítését tekintve 3 dimenziós korrekciót biztosít a csigolyaoszlop számára.

Alapelve, hogy minden görbületre nyomást kell gyakorolni valamint, hogy minden görbület ellentétes oldalán szabad felületet kell kialakítani.

A törzsortézisnek is nevezett segédeszköz manapság könnyű műanyagból készül, a törzsről levett egyedi mintavétel alapján. A hozzászoktatási idő fokozatos, végső cél a 23 órás hordási idő elérése. Az első héten a legfontosabb dolog, hogy a gyermek tanuljon meg benne aludni. Alvás közben kevesebb a mozgás, a nyomási pontok, és a hónalj magasság könnyebben elviselhetőek. Ilyenkor még nem találkozik benne a társaival, így a pszichés megterhelés is csekély.

A második hét célja, hogy iskola után az otthoni hordás állandósuljon. A fűző viselése végett szükségessé válhat a ruhatár átalakítása, így ezen a héten célszerű hozzájutni a gyermeknek legmegfelelőbb viseletekhez.

A harmadik hét végére kell eljutni oda, hogy iskolába is elmenjen benne a gyerkőc. Először tanácsos a baráti társasággal „kimenni a világba” egy délutáni program erejéig, majd ezt követően a nagyobb lelki megterhelést jelentő közegbe, az iskolába.

Nagyon fontos dolog a korzett rendszeres ellenőrzése. Folyamatosan kontrollálni kell, hogy a különböző pontokon a megfelelő nyomás megvan-e, illetve a szabad területek elhelyezkedése a deformitáshoz illően van-e kialakítva.

Ezen ortopédiai segédeszköz viselése egyes gyermekek számára nagy lelki megterhelést jelenthet. Vannak, akik könnyen elfogadják és nem jelent problémát az iskolai környezetben sem a használata.

A legtöbb esetben a megváltozott testkép szégyenérzetet, önbizalomhiányt, önértékelési zavarokat is kiválthat a kamaszodó ifjaknál. Ezért hangsúlyozottan fontos a gyermekek támogatása, segítése nemcsak a szülő részéről, hanem a gyermeket körülvevő környezet felől is. Tanácsos a kezdeti időszakban felvenni a kapcsolatot a szülőknek az osztályfőnökkel, akinek segítségével megkönnyíthető a fűzőt viselő gyermek elfogadtatása az osztályközösségbe.

Idővel, ez a barátságtalannak is tűnhető, kényelmetlen viselet a gyermek „barátjává” válhat. Nemegyszer találkozunk olyan esetekkel, akik tréfás névvel látják el a korzettet. Mikor majd a fűző a múlté lesz, színes üvegfesték figurák, celebek autogrammjai, a barátok és osztálytársak üzenetei szép emlékként őrzik majd a kamaszévek ezen időszakát.

A gerincferdülés a nap 24 órájában jelen van az ember életében. A folyamatosan végzett torna mellett a fűző viselése ad lehetőséget a gerincnek, hogy a lehető legkorrigáltabban helyezkedjen el. A konzervatív kezelés hatékonysága tehát csakis ezen két dolog együttes erejével mutat javuló eredményeket. A kamaszkori makacsság, a jobbnál jobb kifogások, és kibúvók a torna és a fűző viselése alól állandó harcot generálnak a szülők és a gyermekek között. Nem szabad elgyengülni, harcolni, harcolnunk kell, hiszen a nagyobb fokérték később már komolyabb szövődményeket okozhat.

Küzdés ide vagy oda, legyen tehát minden szülő mottója: fűző, és torna, torna, torna….