Hatásos védelem csontritkulás ellen - Új korszakot nyit a K2-vitamin

Egy Magyarországon eddig alig ismert vitamin új fejezetet nyithat a csontritkulás elleni küzdelemben. Egyre újabb vizsgálatok erősítik meg, hogy a K2-vitamin kulcsszerepet játszik abban, hogy a kalcium a csontokba épüljön be és ne rakódjon le az erekben.

A közelmúlt egyik nagy jelentőségű orvosi felfedezése a K2-vitamin, melynek csontvédő hatását klinikai vizsgálatok mutatták ki. Ez a vitamin Magyarországon még szinte nem ismert, de Nyugat-Európában is csak az elmúlt pár évben ismerték fel, hogy milyen fontos szerepet játszik a csontok erősítésében.

35 éves kor után elkezdődik a csontvesztés
30 éves korunkra érjük el csúcs csonttömegünket, azaz csontjaink ekkorra érik el legnagyobb erejüket és sűrűségüket. 30-35 éves kor után a csonttömeg lassan elkezd leépülni, mindenféle látható tünet nélkül. A nőknél menopauza után felgyorsul a csontvesztés.

A kalcium fontos, de önmagában nem elég
Sokan úgy gondolják, hogy kalciumpótlással egyszerűen megelőzhető a csontritkulás. A kalcium tényleg nagyon fontos, de nem elég:
- Az önmagában szedett kalciumnak csak kis része jut el a csontokhoz. Ahhoz, hogy felszívódjon és hatékonyabban beépüljön a csontokba, szükség van K2- és D-vitaminra is.
- Az önmagában bevitt kalciumnak, - K2-vitamin nélkül, - káros mellékhatásai is lehetnek, pl. lerakódhat az erekben és érelmeszesedést okozhat. A kalcium úgy rakódik le az erek falán, mint a vízkő a csövekben. Ennek akár érszűkület vagy szívinfarktus is lehet a következménye. Ezért fontos a kalcium mellett megfelelő K2-vitamin-bevitelről is gondoskodni.

A cikk folytatása itt olvasható