Gerinctörést okozhat a csontritkulás

Több mint 700 ezer ember szenved évente gerinctörést csontritkulás miatt, ez duplája a csípőtáji törések számának - állapította meg a Nemzetközi Osteoporosis Társaság jelentésében, amelyről a Fox News számol be. Az orvosok szerint a legnagyobb probléma, hogy a gerinctörést sokszor félrediagnosztizálják.

A gerinctörés nem megfelelő kezelése sokszor bénító lehet. A szakemberek ezért igyekeznek felhívni a figyelmet a csontritkulás megelőzésére, kialakulása esetén pedig megfelelő kezelésére. A betegség együtt jár a csontok gyengülésével, a csontsűrűség csökkenésével, így könnyebben törnek el a csontok. A csontritkulás világszerte mintegy 200 millió nőt érint.

Egy viszonylag új kezelés a ballon kyphoplasztika, amelynek keretében az orvosok két apró bemetszést végeznek közel a töréshez. Ezeken keresztül egy speciális tűt vezetnek be, aminek segítségével kis 'léggömböket' helyeznek el annak az űrnek a helyére, ahol a törés történt. Ahogy a ballon felfúvódik, úgy bekerül a csont helyére.

Sokan azonban nem mennek el időben az orvoshoz, így a csontritkulás egyre gyakrabban okoz csonttörést. Ha hirtelen fellép Önnél hátfájás, érzékenység, a lábba sugárzó idegi fájdalom, zsibbadás vagy bizsergés, akkor azonnal forduljon orvoshoz.