Fizikai aktivitás elhízásban

Az eddig tárgyalt betegségek esetében is hangsúlyoztuk, hogy a biztonságos és hatásos testmozgás, kondicionáló testedzés, vagy sportolás csak igen körültekintően, a beteg általános állapotának és a betegség klinikai képének figyelembe vételével, lényegében egyénre szabottan javasolható

Nincs másképpen az elhízásnál sem, hiszen nyilvánvaló, hogy egy kórosan elhízott számára, aki cukorbeteg és vérnyomása is ma­gas, egészen más mozgásprogram ajánlható, mint annak, aki csak túlsúlyos, vagy mérsékelten elhízott, de más betegsége nincs.

A javasolt fizikai aktivitás formáját két tényező dönt el: az elhízás mértéke és esetleges egyéb betegségek, koszorúér-betegség koc­kázati tényezők hiánya, vagy fennállta. (utalunk a Biztonság és ha­tékonyság című fejezetben leírtakra.)

Az elhízás mértékének megállapításánál jól használható a testtö­meg-index (TTI), amelynek alapján eldönthető milyen formájú fizi­kai aktivitás javasolható: túlsúlyos (25-29,9 TTI) - amennyiben egyébként egészséges, kö­tetlenül végezhet testedzést, vagy sportolhat. elhízott (30-39,9 TTI) - férfiak 40, nők 50 évnél fiatalabb élet­korban, amennyiben egyébként egészségesek előzetes terhelé­ses EKG vizsgálat nélkül is végezhetnek testedzést az általános irányelvekben előírtak figyelembevételével. Sportolás 40, illetve 50 év fölött csak előzetes orvosi vizsgálat és terheléses EKG eredményétől függően ajánlható. kórosan elhízott (40 fölötti Tl'1) - ilyen súlyos fokban elhízottak számára intézeti, kórházi körülmények között orvos és gyógy­tornász felügyeletével végzett mozgásterápia javasolható, annál is inkább, mert ezekben az esetekben már többnyire egyéb be­tegség is fennáll. Amennyiben eredményes testsúlycsökken­téssel az elhízott kategóriába kerülnek, egészségi állapotuktól függően folytathatnak testedzést.

Az elhízás mértékétől függetlenül, amennyiben kettő, vagy több koszorúér-betegség rizikó tényező az első 5 közül kimutatható, vagy az elhízáshoz szívbetegség, légzőszervi betegség társul, illetve férfi­aknál 40, nőknél 50 év fölött ajánlatos orvosi vizsgálat és terhe­léses EKG végzése a testedzést, vagy sportolást megelőzően. En­nek hiányában csak igen mérsékelt intenzitású és időtartamú test­mozgás (pl. séta, lassú gyaloglás) javasolható.

A cikk folytatása itt olvasható