A korzett viselés nehézségei az első naptól…

Amikor a gerincferdülés kezelése olyan stádiumba lép, hogy elkerülhetetlen a korzett (gerincfűző) viselése, sokan rettegnek tőle, vajon hogyan fogják kibírni. Vagy éppen ellenkezőleg, nem is tudják milyen küzdelem vár rájuk, mind lelkileg, mind testileg. Hiszen nem kellemes egy „páncél” viselése napi 24 órában, azonban sokat tehetünk a kellemetlenségek elkerülése érdekében, akár már az első naptól kezdve, ha betartjuk a fokozatosságot.

Magyarországon a gerincferdülés kezelésében legszélesebb körben elterjedt fűző a Cheneau típusú korzett. A fűző 3 pontos támasztást biztosít annak érdekében, hogy a gerinc megfelelő irányba korrigálódjon. Létezik olyan fűző, amelyet csak éjszakára kell hordani, de legtöbb napi 23 órás viselést igényel, amely eleinte igen megterhelő egy gyermek, vagy egy tinédzser számára.

Hogyan szoktassuk hozzá gerincferdülésünket frissen kapott fűzőnkhöz? A legfontosabb a fokozatosság! A következőkben ismertetjük az első 3 hét legfontosabb hozzászoktatási stratégiáját:

1. hét:
Az első hét célkitűzése, hogy elérjük az éjszakai hordást. Az első egy-két napon elég a napi 20 perces hordás, ismerkedés a fűzővel állásban; majd fekvésben. Ágyban fekve is meg kell keresni egy kényelmes pozíciót, illetve forogni hasra, hátra, ahogyan éjszaka is mozgunk az ágyban. A kellemesebb alvás érdekében fárasszuk ki magunkat, hogy ne ébredjünk fel minden kényelmetlen pozícióra. Kisebb gyermek esetén különösen fontos a kifárasztás, illetve, hogy az első éjszakai hordás ne iskolai napra essen, hanem inkább hétvégére, hiszen valószínűleg többször fel fognak ébredni éjszaka. Ha többször felébrednek éjszaka, bíztassuk őket, próbálják meg magukon tartani, hátha újra elalszanak.

2. hét:
Ha már biztosan megy az alvás a korzettben, a következő cél elérése a napközbeni 20-25 perc otthoni hordás, és napról napra egyre tovább hordani. Iskolás gyermeknél érdemes ezt a hazaérkezés utáni időszakra tenni. Állva nézegetheti magát a tükörben, milyen testtartásoknál látszik jobban vagy kevésbé a korzett; illetve milyen ruhák „állnak jól” korzettben, melyik ruha alól nem látszik ki a korzett. A második hét végére, már az ülést is meg kell próbálni korzettben, és az otthoni tartózkodáskor végig lehet hordani a korzettet. Ki kell próbálni, hogyan megy az öltözködés, cipőkötés, tárgyak felvétele a földről; kisebbekkel akár ügyességi játékokat is játszhatunk, hogy eltereljük figyelmüket az új helyzet okozta kellemetlenségekről.

3. hét:
Célkitűzés a 23 órás viselés elérése. A harmadik hét első felében iskola után, egész délutáni viselés és éjszakai viselés legyen meg. Fontos, hogy az általános mozgás ne okozzon nagy kényelmetlenséget. Ha ezt elértük, vigye el magával a gyermek az iskolába is. Érdemes megbeszélni az osztályfőnökkel, osztálytársakkal, barátokkal, mit jelent a fűző viselése, milyen nehézségeket jelent ez az iskolában. Az első iskolai napokon, csak 2-3 órára vegye fel a gyermek a fűzőt, és akár tartson többször szünetet.

3-5. hét:
Próbáljuk meg a teljes napi viselést elérni, szünetek nélkül. Figyeljük meg van e valahol a nyomódási felületeknél bőrpír, ha igen milyen mértékű. Ha a korzett ülésnél erősen nyom hónaljnál, karzsibbadás is előfordulhat. Ha nagyon sokszor zsibbad a kar, bármilyen pozíciót is vesz fel a gyermek, akkor valószínűsíthető, hogy túl magasan van korzett, és le kell belőle faragni.

2 havonta kell kontrollra menni az ortopéd technikushoz. Ilyenkor meg lehet beszélni, hogy mi az, ami nem megy, mi az, ami kellemetlenséget okoz még mindig a fűző viselése óta. Röntgen kontrollra 1 év után kerül sor ismét.

Jó tudni:
Érdemes otthon havonta egyszer megmérni a csípő- és mellkörfogatot, a magasságot és a súlyt. Akár fotót is lehet készíteni. Ha a testsúly 3-5 kilogrammot változik, vagy 2,5 centiméterrel magasabb lesz a gyermek, új korzettre lehet szükség. Általánosságban egy korzett 9-11 hónapig megfelelő méretű gyermekkorban; felnőtteknél pedig akár 5-6 évig is megfelelő lehet.