A kamaszok fele tartáshibás

A 12 -18 éves korosztály fele kisebb vagy súlyosabb, folyamatos kezelést igénylő tartáshibával rendelkezik. Dr. Lengyel Zsuzsanna gyermek ortopéd főorvos beszélt a témáról.

Dr. Lengyel Zsuzsanna gyermek ortopéd főorvos szerint ez olyan nagy arány, hogy nem elég a miértekre választ keresnünk. Az tény, hogy a szűrővizsgálati adatok szerint Magyarországon a serdülőkorú gyerekek 50%-ánál valamilyen tartási rendellenességet fedeznek fel azt mutatja, más irányból kell megközelítenünk a sokat emlegetett megelőzést.

A szakorvosi statisztikák szerint az utóbbi 40 évben egyre magasabbra nőnek a gyerekek - kezdi a jelenség magyarázatát Lengyel doktornő - ugyanakkor lényegesen mozgásszegényebb az életmód. Ehhez hozzájönnek azok a lelki tényezők, amelyek mindenképpen befolyásolják egy kamasz pszichés és fizikai fejlődését.

Ahogy sok szülő most már felkészült és tudja - köszönhetően az elmúlt évek pszichológiai tanulmányainak és publikációinak -, hogy a kicsit lelassult, megváltozott kamaszgyerekével esetleg türelmesebbnek kell lennie, ugyan így lenne érdemes arra is tudatosan figyelni, hogy hogyan alakul a gyerek tartása, mit jelent, ha elkezd görbülni egy gerinc. Az említett tartás hibák magas százaléka természetesen nem jelenti azt, hogy a serdülők felének komoly gerincferdülése lenne, többnyire csak azt, hogy elindult, kialakulóban van valamilyen deformitás. Ami azért lényeges, mert a serdülőkorban kialakuló tartás rendellenességek erős alapjai a felnőttkori hát, gerinc fájdalmaknak, ízületi kopásoknak és komolyabb mozgásszervi betegségeknek.

Azt kell látni, hogy két iskolai szűrővizsgálat között bizony egy fiatal szervezet szempontjából sokszor nagyon sok idő telik el. Ha feltűnik, hogy a gyerek egyoldalú táskacipelése csak hajlott háttal vagy a szokottól eltérő módon kényelmes számára, tapasztalatból mondom, nem érdemes várni, megér egy szakorvosi vizsgálatot, hogy megkíméljük az érzékeny kamasz gyerekünket attól, hogy fél év múlva esetleg fűzőben legyen kénytelen - a saját érdekében - iskolába járni. Ami persze most épp divattá is kezd válni, de tudom, hogy nem egyszerű elfogadni a gyereknek - mondja beleérzően a doktornő.

A gyermekortopédiában a komolyabb kezelések elég keservesek. Itt nem két hétig kell szedni két doboz pirulát és majd minden rendbe jön, hanem jön az orvos, aki évekig beosztja a család életét, mit csináljon, mire költse a pénzét. Ahhoz, hogy a gyerek rendbe jöjjön, képesnek kell lennem meggyőzni a gyereket, a családot, hogy végig kell csinálni a kezeléseket. Majd tartani bennük a lelket, menedzselni a folyamatot. A végén pedig együtt tudunk örülni. Nekem épp olyan fontos, hogy a gyerek meggyógyuljon, néha fontosabb, mint a gyereknek - mondja valóban meggyőző mosollyal Dr. Lengyel Zsuzsanna gyermek ortopéd főorvos.