A gyógytornász-társadalom színe-java Nyíregyházán

Három napon át Nyíregyháza a házigazdája a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága IX. Kongresszusának és 4. Pre-Kongresszusának. Illusztris vendégek emelik a rendezvény rangját. Látogatásuk alkalmával nyomatékosították: hasznosnak ítélik meg a jelenlétüket, hiszen tapasztalatot tudnak cserélni, illetve fogékonyak és szívélyesek a szervezők, valamint a kongresszus résztvevői.

– Nagyon régóta hiszek abban, hogy a magyar szövetséget minden létező eszközzel segítenie kell szervezetünknek. Az általam képviseltek gyakorlati megvalósítása és a fejlődési lehetőségek megerősítése érdekében utaztam Nyíregyházára, ahol nagyon jól érzem magam – mondta Marilyn Moffat, a Gyógytornász Világszövetség (WCPT) elnöke, aki New Yorkból érkezett.

A nemzetközi jelleget Sarah Bazin is erősítette. A Gyógytornász Világszövetség Európai Régiójának elnöke úgyszintén a program fontosságát hangsúlyozta:
– Ez egy rendkívül fontos kongresszus, ahol a magyar gyógytornászok társadalma bizonyítja, hogy az európai normák szerint értékes tagja a kontinens régiójának. Előnyösnek tartom, ha személyesen szembesülök a magyar fizioterapeuták módszereivel, és adandó alkalommal ismertetem a javaslataimat.

– Az utóbbi évek gyakorlatához igazodva érkeztek a külföldi előadók, akik mindig frissülést, új színt hoznak a fizioterápiás gondolkodásunkba, és ajtókat nyithatnak meg új terápiás eljárások felé – említette Egyed Márta, a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságának elnöke. – Kongresszusunk tudományos programját az idén is a plenáris üléssel nyitottuk meg, és legnagyobb örömünkre a tudományos élet kiválóságai, akadémikus professzorok fogadták el felkérésünket.

A sok gyakorlattal dúsított, komoly tudományos programot kiegészíti a „Régiók játéka”, amellyel az a cél, hogy az országban dolgozó gyógytornászok még közelebb kerülhessenek egymáshoz, és egy vidám, felszabadult játékon keresztül ismerkedjenek meg egymással, egymás munkájával és látásmódjával.

Fontosnak tartják, hogy a tudományos előadások mellett az elméleti és gyakorlati tudás még határozottabban összekapcsolódjon a klinikai demonstrációkon és workshopokon.